Matilda Castren ja Sanna Nuutinen haastavat Euroopan muun ammattilaiskärjen

Aura Golfissa Turussa torstaiaamuna kello 8.45 käynnistyvä  Gant Ladies Open on koonnut yhteen mittavan määrän golfin ammattilaishuippuja. Ilahduttavaa on, että kirkkaimpien tähtien joukossa loistavat Suomen Matilda Castren ja Sanna Nuutinen. Suomalaisittain menestystoiveet ovat korkealla. Euroopan pääkiertue on viimeksi vieraillut Suomessa kesällä 2011.

Osanottajalista on vahva. 112 kilpailuun lähtevän ja 28 eri kansallisuutta edustavan pelaajan joukossa on seitsemän Ladies European Tourilla (LET), ammattilaisgolfin eurooppalaisella pääkiertueella, kahden viime kauden aikana voittoon yltänyttä pelaajaa. Matilda Castren erottuu joukosta kesäkuisella voitollaan Yhdysvaltain LPGA Tourilla, naisten ykköskiertueella maailmassa. Historiallinen voitto oli kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaispelaajalle.

Tuorein LET-voittaja on Norjan Marianne Skarpnord, joka viime viikolla otti uransa viidennen voiton kukistamalla uusinnassa Thaimaan 18-vuotiaan teinisensaation Atthaya Thitikulin. Thitikulilla on urallaan jo kolme pääkiertuevoittoa, joukossa maailman nuorimpana napattu. Thitikul pelasi voittoon myös kesäkuisessa Tsekin osakilpailussa.

Skarpnordilla on Aura Golfista hyviä muistoja, sillä hän pelasi voittajaksi vuonna 2007 Ruissalossa järjestetyn Felix Finnish Ladies Openissa, Swedish Golf Tourin osakilpailussa.

Skarpnordin ja Thitikulin lisäksi Aura Golfissa pelaaviin kahden viime kauden voittajiin lukeutuvat Slovenian Pia Babnik, Englannin Alice Hewson ja Annabel Dimmock, Itävallan Christine Wolf ja Intian Diksha Dagar.

Seitsemän Aura Golfissa mukana olevaa pelaajaa on tällä hetkellä Ladies European Tourin rankingin,  Race to Costa del Solin, top 10:ssä – joukossa Suomen Sanna Nuutinen kakkostilallaan. Muut ovat Thitikul (1.), Babnik (4.), Saksan Leonie Harm (7.), Skarpnord (8.), Hewson (9.) ja Wolf (10.). Vuoden 2008 kotikisassa kakkoseksi pelannut ja tälläkin kaudella yhden kakkostilan ottanut Ursula Wikström on sijalla 12.

Katseet suomalaisissa

Suomalaispelaajia Aura Golfissa nähdään 20, ja mukana ovat kaikki maan parhaat pelaajat. Suuri määrä selittyy paitsi suomalaisammattilaisten hyvillä viimeaikaisilla esityksillä, myös Suomen Golfliitolla käytössään olleilla promoottorin kutsuilla. Näin mukaan on saatu myös seitsemän amatööriä, joukossa kolme järjestävän seuran jäsentä. Tarjolla on kukkuramitoin kokemusta nuorille edustuspelaajille.

LPGA Tourilla historiallisen hyvässä vauhdissa viime viikot ollut Castren ja Ladies European Tourin rankingin kärkipaikallakin käväissyt Nuutinen ovat lähtökohtaisesti suomalaisista suurimman mielenkiinnon kohteena. Lisäksi katseet suuntautuvat ainakin äitiyslomalta kilpakentille palaavaan Noora Komulaiseen, Rion olympiakävijään, ja ammattilaisdebyyttinsä tekevään Kiira Riihijärveen, lyöntipelin hallitsevaan Suomen mestariin. Myös kokenut Ursula Wikström on tottunut syttymään kotiyleisön edessä.

Castren ja Nuutinen kehuivat mediatilaisuudessa yhteen ääneen toisiaan kilpailijoina, kyvystä tehdä tulosta silloinkin, kun peli ei ole aivan parhaimmillaan.

Kumpikin pitää nykyistä vahvaa tuloskuntoa pitkäjänteisen työn tuloksena. 

”Hyvänä päivänä kaikki on mahdollista”, Castren otti kantaa kysymykseen olympiatavoitteista. Naisten kilpailu pelataan 4.–7. elokuuta.

Nuutinen ja Castren ovat keskellä usean kilpailun mittaista kilpailuputkea.

”Kroppa on pidettävä kunnossa, ja siihen on viime aikoina kiinnitetty erityishuomiota”, Nuutinen totesi.

Vuosia jatkuneen nousujohtoisen kehityksen avaimena Nuutinen piti sitä, että svingiä on jatkuvasti kehitetty yhdessä valmentaja David da Silvan kanssa.

”Parin viime vuoden aikana palaset ovat alkaneet loksahdella paikoilleen.”

Kotikentästä Nuutinen katsoi ainakin omalla kohdallaan olevan pelkästään etua, koska tuttuun kenttään ehtii saada tuntuman lyhyelläkin valmistautumisella.

Castren iloitsi siitä, että Suomessa pelattava kilpailu antaa tutuille mahdollisuuden tulla mukaan jännittämään.

”Tulee hieno tapahtuma!”

Kytkin nousee komeasti

Jännitystä on luvassa heti 8.45, jolloin kilpailunsa aloittavat kymppitiiltä Ursula Wikström, Marianne Skarpnord ja Atthaya Thitikul. Peräänsä he saavat Matilda Castrenin, Sanna Nuutisen ja Alice Hewsonin muodostaman kolmikon. Euroopan Solheim Cup -joukkueen kapteeni Catriona Matthew on nimenomaan halunnut Castrenin ja Nuutisen pelaavan kaksi ensimmäistä päivää samassa ryhmässä.

Yleisöllä on kilpailuun vapaa pääsy. Saapumisessa paikalle kehotetaan suosimaan julkisia kulkuneuvoja. Linja numero 8 liikennöi Turun keskustasta Ruissaloon kilpailupäivinä 15 minuutin välein.

Triviaa

* Matilda Castren (58) ja maailmanlistan top 100:aan tällä viikolla noussut Atthaya Thitikul (89) ovat pelaajista korkeimmalla naisten maailmanlistalla, Rolex Rankingissä.

* Olympialaiset ovat lähestymässä, ja kilpailussa päästään tutustumaan myös kahdeksaan Japaniin matkustavaan pelaajaan. He ovat Suomen Matilda Castren ja Sanna Nuutinen, Norjan Marianne Skarpnord, Belgian Manon De Roey, Itävallan Christine Wolf, Slovenian Pia Babnik, Argentiinan Magdalena Simmermacher ja Marokon Maha Haddioui.