Edessä ennätyksellinen LET-kausi – Gant Ladies Open suomalaisten kohokohta

Golfin naisten Euroopan kiertue julkaisi perjantaina pitkään odotetun kisakalenterinsa. Vahvassa kalenterissa mukana on majorit ja LPGA:n yhteiskisat mukaan lukien 27 kilpailua ja ennätysmäärä palkintorahaa jaossa, kaikkiaan yli 19 miljoonaa euroa. Kiertueen alku venyy toukokuulle, jolloin startataan Etelä-Afrikasta.

Rahakkaiden kaukomailla pelattavien kilpailujen lisäksi positiivista on etenkin Euroopan kisojen lisääntynyt määrä, esimerkiksi Ruotsissa pelataan jopa kolme kilpailua pitkän tauon jälkeen. Kaikki viime vuonna peruutetut kisat on saatu kalenteriin, ja kilpailutahti on kesäkaudella kiivas. Kausi päättyy jälleen Espanjan finaalikilpailuun marraskuussa.

Kaikkiaan Gant Ladies Openin osallistujalistasta voidaan odottaa kivikovaa.

Gant Ladies Openilla hyvä paikka kalenterissa

Suomalaisten katseet ja isoimmat odotukset kohdistuvat luonnollisesti kesäkuun kotikisaan, Gant Ladies Openiin. Pääkiertue palaa Suomeen 10 vuoden tauon jälkeen herkullisista asemista.

Sanna Nuutinen, 29, pelasi viime vuonna uransa parhaan kauden ja sijoittui upeasti viidenneksi kiertueen rankingissa. Treenihulluksi tunnustautuva helsinkiläinen kolkutteli voittotaisteluissa pariin otteeseen ja tavoitteet on asetettu korkealle myös jatkossa – olisiko kotikisassa paikka iskeä?

”Kalenteri vaikuttaa huikealta, kotikisa on mahtava piste iin päälle. On aina upeaa pelata Suomessa, ja vielä upeampaa olisi voittaa siellä kotiyleisön edessä.

Kisa-areenana toimiva perinteikäs Aura Golf on tuttu paikka kaikille suomalaisille ja myös Nuutiselle. Kenttä soveltuu hyvin naisille, ja griineillä riittää haastetta parhaillekin puttaajille.

Ruissalon viheriöiltä on muistoja monella muullakin LET-pelaajalla. Vuoden 2013 amatöörien henkilökohtaiset EM-kisat Aura Golfissa vei nimiinsä Tanskan Emily Pedersen, joka voitti syksyllä LET-rankingin ylivoimaiseen tyyliin kolmella voittamallaan kisalla. Kahdeksan vuoden takaisten EM-kisojen nimilistasta löytyivät myös esimerkiksi Solheim Cup-tähdet Georgia Hall ja Anne van Dam sekä LET-rankingin nelonen Manon de Roey.

Kaikkiaan Gant Ladies Openin osallistujalistasta voidaan odottaa kivikovaa. Kausi alkaa suhteellisen myöhään, joten peli-intoa riittää varmasti kaikilla kesäkuussa. Edeltävällä viikolla pelataan yhteiskisa Ruotsissa miesten kanssa, ja lisäksi Suomen kisa on toiseksi viimeinen ennen Tokion olympiarankingin sulkeutumista.

Yksi mielenkiintoinen kysymys on Suomen ykköspelaajaksi raketin lailla noussut Matilda Castren, jonka pääasiallinen työpaikka on Yhdysvalloissa LPGA-kiertueella. Kiertueiden kalenterissa on päällekkäisyys, mutta isompiin jenkkikisoihin mukaan pääsemisessä on vielä epävarmuutta. Pelihaluja kotimaassa olisi, ja myös suomalaisyleisö Gant Ladies Openissa ottaisi Castrenin vastaan raikuvin suosionosoituksin.

Valmistelut hyvässä vauhdissa

Kesäkuuhun on vielä nelisen kuukautta aikaa ja golfkenttiä peittää parhaillaan lumi, mutta taustalla työt ovat jatkuneet jo pitkään. Yhteistyökumppanit, materiaalihankinnat, televisiointineuvottelut, vapaaehtoisten rekrytointi, pelaajapalveluiden luominen, catering ja tarvittavan infran mahdollistaminen – ison kilpailutapahtuman järjestäminen on mittava ja monipuolinen projekti. Järjestelyitä tekevät yhdessä promoottorina toimiva Suomen Golfliitto ja kokenut kilpailun järjestäjä Aura Golf.

”Olemme hyvin aikataulussa, eikä suuria yllätyksiä ole tullut. Yhteistyö on sujunut mallikkaasti kaikkiin suuntiin, tapahtumasta tulee varmasti hieno kohokohta Suomi Golfille. Keväämmällä LET:in henkilöstöä tulee tutustumaan kenttäkäynnille paikan päälle”, Juha Juvonen Golfliitosta summaa.

Ladies European Tourin kalenteriin pääset TÄSTÄ.

Kilpailun faktat:

Gant Ladies Open

-Ladies European Tourin osakilpailu
-Pelataan 18.-20.6.2021 Aura Golfissa, Turussa
-Pelimuoto 54 reiän lyöntipeli
-Kilpailuun pääsee mukaan 126 pelaajaa, joista arviolta 15 suomalaisia
-Palkintopotti 200 000 euroa
-Suomalaisista Ladies European Tourin pelioikeus kaudella 2021 on Sanna Nuutisella, Ursula Wikströmillä, Noora Komulaisella ja Tiia Koivistolla sekä osittainen pelioikeus Elina Nummenpäällä ja Karina Kukkosella.

Tausta:

Suomessa pelattiin LET-kilpailu seitsemän kertaa vuosina 2005-2011 Helsingin Golfklubilla Talissa. Nykyisin aktiivisesti pelaavista ammattilaisista ainoastaan Ursula Wikström on pelannut pääkiertuetta kotiyleisön edessä. Kotikisojen kohokohtana muistetaan vuosi 2008, kun Minea Blomqvist-Kakko voitti viimeisellä viheriöllä, ja Ursula oli toinen.