Kauden huipentuma lähenee – 100 päivää Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken -kisaan

Suomalainen kilpagolf on upeassa nosteessa, ja viikonloppuna Tiia Koivistosta tuli neljäs suomalainen LET-voittaja! Odotukset eivät ainakaan laske, kun loppukesästä Suomen Ladies European Tourin osakilpailu 1.-3.9. kruunaa golfkauden.

Golfin Ladies European Touria pelataan tänä vuonna Ahvenanmaalla, kun maanosan huippugolfarit ottavat toisistaan mittaa Ålands Golfklubbin uusitulla Slottsbanan-kentällä. Ensimmäiset pelaajat starttaavat kentälle tasan 100 päivän päästä 1.syyskuuta.

Viime kesän kaltainen jättimenestys, suomalaisvoittaja kotiyleisön edessä, tuntuu taas askeleen verran mahdollisemmalta, kun vahvasti alkukaudella esiintynyt Tiia Koivisto nappasi viikonloppuna voiton Ranskassa. Koivistosta tuli neljäs suomalainen voittaja golfin Ladies European Tourilla.

Maanantaina pidetyssä mediapäivässä juhlistettiin ykkössijaa lähes koko suomalaisella LET-pelaajakatraalla, sekä käytiin läpi järjestelyjä ja askelmerkkejä ennen syyskuun kotikisaa.

Järjestelyt täydessä vauhdissa

Kevät on edennyt Suomessa säästöliekillä totuttuun nähden, ja golfkenttien kevätkunto vaihteleekin suuresti alueittain. Ahvenanmaalla väylien nurmipinnat ovat kärsineet talven sahaavista lämpötiloista, mutta viheriöt ovat jo nyt loistokunnossa. Ålands Golfklubbin toimitusjohtaja Björn Wennström on varma, että Slottsbanan-kenttä on timanttisessa kunnossa kisojen koittaessa, ja pelaajat pääsevät kunnon testiin.

”Kenttämme sijoittuvat historiallisiin maisemiin Kastelholman linnan naapuriin, ja niitä on käytetty kuninkaallisina metsästysmaina. Nykyisin meillä voi keskittyä metsästämään vain birdiejä ja eagleja”, Wennström nauraa.

Seuralla on merkittävä rooli kilpailun järjestämisessä, ja se on vastuussa esimerkiksi pelaajien kuljetuksesta ja pelaajapalveluista. Vastuuta kantaa Wennströmin ja projektinjohtajan lisäksi mittava 150 hengen sitoutunut vapaaehtoisorganisaatio.

”Meille kilpailun järjestäminen on kunnia-asia, ja siitä osoituksena myös vahva kumppanituki paikallisesti. Odotamme erittäin innolla syyskuuta – Ålands Golfklubbilla on aina lämmin tunnelma, ja toivottavasti runsas yleisö pääsee siitä nauttimaan myös!”

Muut kisajärjestelyt rullaavat taustalla hyvää vauhtia. Promoottori ja Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen avasi järjestelyjä liiton näkökulmasta ja kehui tiivistä yhteistyötä ahvenanmaalaisten kanssa.

”Saarella tapahtuman järjestämiseen liittyy tiettyjä erityispiirteitä, jotka on täytynyt ottaa huomioon uudella tavalla. Suurin osa liittyy logistiikkaan ja esimerkiksi tullivapauteen, kun tavaraa saapuu ympäri Eurooppaa”, Juvonen kertoo.

Myös  liiton vastuulla oleva TV-sopimus on varmistunut, ja Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken tullaan televisioimaan kansainvälisellä signaalilla kahtena viimeisenä päivänä, perjantaina ja lauantaina.

”Meillä on ehdottomasti pääkiertueen arvoinen kisapaikka ja uskon, että saamme kaikin puolin tasokkaan kilpailun järjestettyä.”

Pelaajat odottavat kotiyleisöä kannustamaan

Ladies European Tourin kausi on edennyt jo kolmanneksen verran, ja monet pelaajista ovat tiukassa kisaputkessa. Kotikisan lähestyminen kuitenkin kutkuttaa.  Kenelläkään suomalaisista ei vielä ollut kokemusta uusitusta Slottsbanan-kentästä, mutta odotukset ovat kuultujen kehujen perusteella korkealla.

Median edessä päivän kysytyin nimi oli luonnollisesti Tiia Koivisto, joka ei vielä sanojensa mukaan ollut täysin sisäistänyt lauantaista voittoaan.

”Olen pelannut jo pitkään hyvin, joten tietyllä tapaa koin voiton olevan vain ajan kysymys. Ehkä salainen aseeni oli vuodesohva, joka toimi sänkynä koko viikon”, Koivisto nauroi kämppäkaveri Sanna Nuutisen varaamasta askeettisesta majoituksesta kertoessaan.

Tuoreella LET-voittajalla on itseluottamus luonnollisesti korkealla ja kaikki osa-alueet pelissä toimivat. Voitolla hän pääsee mukaan myös kahteen major-turnaukseen, joten kisakalenteri menee osin uusiksi. Ennakkosuosikin paineita Ahvenanmaalle Koivisto ei suostu ottamaan, mutta toteaa lopuksi että voihan sitä uudestaankin vielä tänä vuonna voittaa – miksei sitten vaikka kotikisassa.

Tiia Koiviston ja Sanna Nuutisen kommentit olivat haluttua tavaraa maanantaina mediapäivässä.

Toinen median huomion alla ollut oli Sanna Nuutinen, joka jakaa aikansa LPGA:n ja LET:in välillä. Amerikan valloituksensa vakuuttavasti aloittanut Nuutinen on läpäissyt cutit kaikissa pelaamissaan neljässä kilpailussa, parhaana sijoituksena upea 12.sija. Rankka matkustaminen on vienyt veronsa, ja seuraavaksi vuorossa on hetki akkujen lataamista kotona.

Helsinkiläisen tavoitteet ovat yhä isommissa kisoissa ja menestys niissä osin ratkaisee myös loppukauden kisakalenterin. Syyskuussa kiertueohjelmissa on päällekkäisyys LPGA:n kanssa.

”Menestys määrittelee kisakalenterini. Sydän haluaa pelaamaan kotikisaan ja suomiyleisön eteen, joten en sulje sitä vielä poiskaan”, Nuutinen summaa.

Kaikki suomalaispelaajat olivat yhtä mieltä siitä, että kotikisassa parasta on yleisön tuki ja kannustus. Yhteinen toive onkin, että yleisö löytäisi paikalle Ålands Golfklubbille.

”Se tuo aina ison kisan tuntua”, LET-konkari Ursula Wikström kiteyttää.

KILPAILUN FAKTAT:

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken

-Golfin Ladies European Tourin osakilpailu
-Pelataan 1.-3.9.2022 Ålands Golfklubbin Slottsbanan-kentällä, Ahvenanmaalla
-Pelimuoto 54 reiän lyöntipeli
-Kilpailuun pääsee mukaan 126 pelaajaa, joista arviolta noin 15 suomalaisia
-Palkintopotti 250 000 euroa
-Kilpailun promoottorina toimii Suomen Golfliitto. Järjestämisen mahdollistavat Ahvenanmaan maakuntahallinto sekä Ålandsbanken, jotka ovat nimikkokumppaneina mukana suurimpina yhteistyötahoina. Paikallisten yritysten tuella on kisassa erittäin merkittävä rooli.
-Seitsemän suomalaista pelaa Ladies European Tourilla täydellä pelioikeudella 2022: Sanna Nuutinen, Ursula Wikström, Tiia Koivisto, Krista Bakker, Noora Komulainen, Emilia Tukiainen ja Emily Penttilä. Matilda Castrénilla on voittonsa ansiosta täysi pelioikeus ja lisäksi muutamilla pelaajilla on vajaa pelioikeus.
-Golfliitto saa kisaan käyttöönsä 11 kutsukorttia
-Kisa tullaan televisioimaan kansainvälisellä signaalilla

Tausta

Heinäkuussa 2021 Ladies European Tour palasi Suomeen 10 vuoden tauon jälkeen. Matilda Castren nappasi voiton runsaan kotiyleisön edessä Aura Golfissa Ursula Wikströmin ollessa toinen. Suomalaismenestystä nähtiin laajalla rintamalla kuuden pelaajan sijoittuessa top15 joukkoon.

Aiemmin Suomen osakilpailu pelattiin seitsemän kertaa Helsingin Golfklubilla Talissa vuosina 2005-2011. Myös vuonna 2008 nähtiin suomalaisvoittaja, kun Minea Blomqvist-Kakko ratkaisi voiton viimeisellä viheriöllä Ursula Wikströmin ollessa toinen.