LET-kisa on Ålands Golfklubille hieno näyttämö maailmalle

Suomen Ladies European Tour -osakilpailun näyttämönä tänä vuonna toimivan Ålands Golfklubin puheenjohtaja Jesper Eliasson on tutustunut golfiin jo ennen kuin Ahvenanmaalla oli yhtään golfkenttää. Eliasson aloitti golfin vuonna 1977, kun hän oli seitsemänvuotias. Harrastus alkoi Maarianhaminassa olleella rangella.

Ålands Golfklubin kenttä avattiin vuonna 1983, jolloin Slottsbanan ensimmäiset 9 reikää näkivät päivänvalonsa. Noista vuosista on tultu siihen pisteeseen, että Ålands Golfklubilla on kaksi 18-reikäistä kenttää ja niiden lisäksi vielä kuusireikäinen par 3-kenttä.

Kenttä on vuosikymmenten saatossa kasvanut siihen loistoonsa, jossa se nyt tunnetaan.

”Olemme halunneet vuosien varrella kehittää tästä kentästä niin mielenkiintoisen tuotteen, että se houkuttelee tänne ihmisiä. Uusittu Slottsbanan on oikea helmi, joka on pärjännyt monissa kenttärankingeissa. Ahvenanmaa on mantereen puolelta tuleville ihmisille mieluisa lomakohde, tämä on kuin ulkomaille lähtisi”, Eliasson kertoo.

Ålands Golfklubilla vieraspelaaminen on normaalia suomalaiskenttää tärkeämmässä roolissa. Reilun 1000 jäsenen seurassa green fee -pelaajat muodostavat noin 65 prosenttia liikevaihdosta.

”Ennen pandemiaa vieraspelaajista noin 30 prosenttia oli suomalaisia ja 70 prosenttia ruotsalaisia. Kesällä 2021 luvut olivat toisinpäin, suomalaisia oli paljon enemmän kuin ruotsalaisia.”

Tärkeä tukijalka golfkentän taloudelle ovat myös yhteistyökumppanit, joita Eliasson pitää suuressa arvossa.

”Me saamme vuosittain noin 160 000 euroa yhteistyökumppanuuksista. Se on aika paljon golfkentälle”, hän sanoo.

Perusteellisesti oman historiansa Ålands Golfklubin hallinnossa kertonut Eliasson aloitti puheenjohtajana tämän vuoden alussa. Sitä ennen hänellä oli yli 20 vuoden historia seuran eri toimikunnissa. Kaikki alkoi vuonna 1997, jolloin häntä pyydettiin mukaan kentän markkinointitoimikuntaan.

”Myin alkuun väyläkumppanuuksia. Vain 16:lla väylällä oli väyläsponsori, joten 20 oli vielä myymättä. Parin seuraavan vuoden aikana saimme kaikki myytyä”, Eliasson muistelee uransa alkua seuran toiminnassa.

Eliasson haluaa viedä golfklubia entisestään eteenpäin. Slottsbanan remontti oli nappisuoritus, ja kun häneltä kysyy, onko heillä ajatuksissa tehdä samanlainen iso remontti myös Kungsbanalle, hän vastaa:

”Me teemme edelleen jatkuvaa yhteistyötä Slottsbanan suunnittelijan Philip Spogárdin kanssa. Jos meillä olisi viisi miljoonaa ylimääräistä rahaa, käyttäisimme sen heti. Mutta meillä ei ole sellaisia rahoja jemmassa. Meillä on lainaa vielä Slottsbanan remontista, mutta voimme tehdä Kungsbanalle järkeviä parannuksia lyhyellä aikavälillä ilman, että tuhlaamme siihen miljoonia”, Eliasson näkee tilanteen.

”Enkä välttämättä halua, että tänne rakennetaan toinen helmi. Meidän jäsenet rakastavat Kungsbanaa. Nyt meillä on kaksi täysin erilaista kenttää: toinen meren rannalla ja toinen metsässä. Jos meillä olisi 36 samanlaista reikää, kierroksen jälkeen ei osaisi erottaa, kummalla kentällä on pelannut. Nyt meillä on kaksi erilaista kenttää tarjolla.”

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken -kilpailun tulo Ahvenanmaalle on Eliassonin mielestä upea asia. Kun heiltä ensimmäistä kertaa kysyttiin, haluavatko he järjestää kilpailun, puheenjohtaja halusi olla varma, että tapahtuma ei ole taloudellinen riski seuralle.

”Sanoin heti alkuun, että jos saamme sen tehtyä taloudellisesti järkeväksi, niin se on hieno tapahtuma tälle seuralle ja Ahvenanmaalle. Saamme kisan kautta esiteltyä Philip Spogárdin luomusta maailmalle. Ja se on jo tässä vaiheessa selvää, että kilpailu on taloudellisesti onnistunut – kiitos hyvien yhteistyökumppaneiden”, Eliasson kiittää kilpailun toteuttamiseen mukaan lähteneitä tahoja.

Aamugolfariksi tunnustautuvalla Eliassonilla on kilpailutapahtumasta isot odotukset. Pitkään valmisteltu ja ison vapaaehtoisporukan kanssa yhteistyössä rakennettu tapahtuma on pitkän projektin maali. Eliasson näkee kilpailussa yhden todella tärkeän puolen.

”Se on supertärkeää junioreille nähdä, että Ahvenanmaaltakin voi nousta ammattilaisgolfariksi. Ladies European Tourillakin pelannut Anna-Karin Salmen on yksi kisan villin kortin saajista. Jääkiekossa ja jalkapallossa pitää olla oikeassa joukkueessa ja muuttaa pois täältä, mutta golfissa ahvenanmaalaisnuoret voivat yltää golfin ammattilaiskiertueille Ahvenanmaalta käsin”, Eliasson korostaa kisan tärkeyttä.

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken pelataan 1–3.9. Ålands Golfklubin Slottsbanan-kentällä.