Kenttä on valmis haastamaan LET-pelaajat syyskuun alussa – pituutta tulee olemaan reilut 5800 metriä.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja kun suunnittelu tehdään kivenkovien ammattilaisten johdolla, lopputuloksesta tulee lähes täydellinen.
Syyskuussa Ålands Golfklubilla pelattavan Åland 100 Ladies Open by Ålandsbankenin kilpailunjohtajana toimiva Davide Lantos vieraili Ahvenanmaalla kesäkuun puolivälissä. Vierailun syynä oli ennen jokaista isompaa kilpailua tehtävä course setup, jossa määritellään, miten kenttää tullaan kilpailussa pelaamaan.
Lantos sai kenttäkierrokselleen mukaansa Golfliiton asiantuntijan Mika Wikströmin, Ålands Golfklubin kenttämestarin Johan Englundin sekä kilpailun vapaaehtoisorganisaatioon kuuluvan Jan Lindgrenin, jonka vastuulla ovat muun muassa rakennuspuolen asiat.
Ryhmä aloitti työnsä Slottsbananin 6. reiältä. Samalta väylältä tullaan syyskuussa lyömään myös kilpailun avauslyönnit. Lähimpänä klubirakennusta oleva griini on väylän 5 griini, joten siitä tulee kilpailun päätösviheriö. Sen takia kierros käynnistetään väylältä 6. Muuten kentän reititystä ei muuteta.
Golfautojono ajoi kuutosväylän läpi ja pysähtyi tutustumaan viheriöalueeseen. Ensimmäisen viheriön näkeminen riitti. Slottsbananin viheriöt olivat täydelliset. Lantos oli enemmän kuin tyytyväinen. Yhden tärkeän kysymyksen hän kuitenkin esitti kenttämestari Englundille.
”Kuinka nopeaksi saatte nämä griinit?”
Englundin vastaus tuli salamannopeasti.
”Kuinka nopeaksi te haluatte ne? Voimme tehdä ne 16:een”, Englund sanoi ja viittasi viheriön nopeuksista käytettävään stimpmeter-lukemaan.
”11 riittää”, Lantos vastasi hymyillen.
”Saamme ne niin nopeiksi, kuin haluatte. Mutta mennään sillä 11:llä”, Englund myöntyi ja nauroi perään.
Koko eteläistä Suomea kiusannut hankala talvi ei jättänyt Ahvenanmaatakaan rauhaan, vaan jääpolte näkyi kesäkuun puolivälissä vielä väylillä. Slottsbanan oli huoltotöiden vuoksi suljettuna pelaajilta kenttäkierroksen aikana muutaman tunnin, kun väylille tehtiin viiltoilmastointeja.
”Kylvimme osia väylistä uudelleen muutama viikko sitten. Ne ovat lähteneet kasvamaan hyvin umpeen. Parin viikon päästä ne ovat kunnossa. Mutta halpaa lystiä tämä ei ole, pelkät siemenet maksoivat 21 000 euroa”, Englund paljasti.
Lantos ja Wikström keskustelivat kentän pituudesta ja siitä, miltä tiiauspaikoilta maanosan parhaat naispelaajat tulevat turnauksensa pelaamaan. Slottsbanan on kilpakenttänä miehille hieman liian lyhyt, mutta naisten kiertueelle se sopii täydellisesti.
”Tavoitteenani on, että kilpailussa kentän pituus olisi noin 6400 jaardia”, Lantos sanoi. Jos Lantosin tavoite täyttyy, kenttää pelattaisiin metreissä ilmoitettuna noin 5850-metrisenä.
Pituus on tärkeässä roolissa, kun aletaan pohtia, minkälaisena kenttä missäkin turnauksessa pelataan. Mutta kentän pituuteen vaikuttavat muutkin seikat kuin metrit tai jaardit. Ahvenanmaalla se on tuuli. Saarella tuulee aina jonkin verran, ja Lantos oli koko päivän ajan hyvin kiinnostunut yleisimmistä tuulen suunnista eri väylillä. Englundin ja Lindgrenin paikallistuntemuksesta oli tässä kohtaa apua.
”Pitää olla hyvä pelaamaan tuulessa, jotta tässä kilpailussa pärjää. Pallo on osattava pitää matalalla, jos tilanne niin vaatii”, Lantos tiedosti.
Kenttäkierros eteni joutuisasti, kun Lantosin ei tarvinnut ensimmäisen viheriön jälkeen käyttää aikaansa viheriöiden tarkistamiseen. Mutta tiipaikkojen kanssa riitti pohdittavaa muutamissa kohdissa.
”Tämä kenttä on riittävän vaikea muutenkin”, Lantos huomauttaa, kun he pohtivat pitäisikö reikä 11 (kilpailussa reikä 6) pelata takatiiltä vai hieman lähempää.
He päättivät, että tiit tuodaan 54-tiipaikalle, jossa on suurempi nurmialue käytettävänä kuin 58-tiillä. 54:ltä pelattaessa eri päiville saadaan hyvin vaihtelua, ja pelilinja muuttuu oleellisesti, kun tiimerkkejä siirtää aivan alueen takalaidasta etulaitaan.
Kenttäkierros ei tuonut Lantosille mitään yllätyksiä tullessaan, vaan hän oli erittäin tyytyväinen näkemäänsä. Viime kesänä ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalla vieraillut Lantos koki wau-elämyksen jo silloin, mutta siitä huolimatta hänen suustaan tuli moneen kertaan ihmettelyä, kuinka kaunis kenttä olikaan.
”Kenttä on hyvä sekoitus upeita maisemia ja loistavia golfelämyksiä. Se on todella kaunis. Griinit ovat parhaiden joukossa, joita olen tourilla nähnyt”, Lantos aloitti suitsutuksensa.
”Isoilla griineillä on paljon lipunpaikkoja, mikä ei ole aina itsestäänselvyys. Näillä griineillä voimme olla luovia, mutta silti saada niistä sekä hauskat että reilut.”
Yltääkseen syyskuisessa LET-kilpailussa voittokamppailuun, pelaajien tulee kyetä selvittämään Slottsbananin haasteet. Lantosilla oli selkeä kuva siitä, minkälaisella pelillä voitto irtoaa.
”Kuten kaikkialla muuallakin, suoraan lyöminen auttaa menestymään. Tämä ei ole helppo kenttä. Täällä on jonkin verran korkeuseroja, ja tuuli näyttelee suurta roolia. Hyvän kenttäpelin lisäksi lähestymislyöntien pitää olla kunnossa”, Lantos kertoi menestysreseptin salaisuudet.
Kahden kuukauden päästä näemme, kuka toteutti Lantosin pelistrategiaa kaikista parhaiten.