Matilda Castren järjesti suomalaisen golfjuhlan

Lauantai oli suomalaisille suurten mahdollisuuksien päivä Gant Ladies Openissa. Matilda Castrenin ulottuvilla oli portit Euroopan Solheim Cup -joukkueeseen avaava voitto. Seitsemän kakkostilaa urallaan ottanut Ursula Wikström oli puolestaan kahden lyönnin päässä uran ensimmäisestä pääkiertuevoitosta.

Castren osoitti ratkaisuhetkillä suuruutensa. Kaksi 16. ja 17. reiälle tehtyä peräkkäistä birdieä sinetöivät historiallisen voiton kolmen lyönnin erolla toista sijaa jakaneisiin Ursula Wikströmiin ja kierroksen puolivälissä kolmen lyönnin takaa-ajoasemista Castrenin haastajaksi nousseeseen Intian Tvesa Malikiin. 

Kaiken lisäksi Castren sai irtioton näyttämään helpolta. Oli golfjuhlan aika.

Tähti on syttynyt

”Upea nousu maailman naisgolfin huipulle”, kommentoi YLEn suorassa TV-lähetyksessä kommentaattorina toiminut Minea Blomqvist, edellinen suomalainen LET-voittaja. 

Voitosta on 13 vuotta, ja tällä kerralla 13 osoittautui onnennumeroksi.

”Tavoitteena oli tulla voittamaan”, onnellinen Castren totesi voittopuheessaan paikalla yhä viipyneen tuhatpäisen yleisön edessä. ”On uskomatonta, että se todella tapahtui.”

Toista tilaa jakanut Wikström oli kakkonen myös Minea Blomqvistin voitonjuhliin päättyneessä kesän 2008 kotikisassa. Uran kahdeksas kakkostila nosti Wikströmin kiertueen rankingissa kymppikärkeen kakkostilalla jatkavan Sanna Nuutisen seuraksi. Suomalainen golf on myötätuulessa, kuten Suomen Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen omassa puheenvuorossaan totesi.

Täysososumaviikko

Pitkään valmisteltua Gant Ladies Open -kilpailuviikkoa voidaan pitää täysosumana. Suomen ykköspelaaja sai sen mitä tuli hakemaan, samoin kotiyleisö. Suomen Golfliitolle kilpailu oli parasta mahdollista lajipromootiota, ja Turun kaupunkikin sai näkyvyyttä yli rajojen. Myös Aura Golf tunnetaan viimeistään nyt eri puolilla Eurooppa ja muuta maailmaa. Siitä pitää huolen se, että kilpailuviikolla oli mukana 28:aa eri kansallisuutta edustavia pelaajia.

Olympialaistenkin kannalta näyttää hyvältä. Viimeistään nyt Castren voidaan lukea yhdeksi suurimmista eurooppalaisista olympiatoivoista, eikä Nuutisenkaan iskukykyä hyvänä päivänä pidä unohtaa.

Aura Golfin kenttä piti pintansa loppuun asti. Vain kuusi pelaajaa alitti yhteistuloksissa par’in, ja Castren oli ainoa pelaaja, joka pelasi jokaisen kolmesta kierroksesta par-tahdissa tai paremmin. Nousujohteinen sarja 71-69-68 tiesi yhteistulosta 208 (-5).

Kiira Riihijärvi säesti terävimmän kärjen suomalaisia komeasti kahdeksannella tilallaan heti ammattilaisdebyytissään. Kerttu Hiltunen palkittiin kilpailun parhaana amatöörinä. Lauantainen 70 lyönnin kierros nosti hänet jaetulle 21. tilalle.

Tulokset

Reports-page

Suomalaiset voittajat Ladies European Tourilla:

Matilda Castren 2021
Minea Blomqvist 2004, 2008
Riikka Hakkarainen 2006