Slottsbanan-kenttään ihastuneet suomalaistähdet tietävät kotikilpailun ratkaisupaikat

Kotikilpailun ympärillä on aina tiettyä erilaista tunnelmaa, ja siitä tunteesta pääsevät tällä viikolla nauttimaan kahdeksantoista Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken -kilpailuun osallistuvaa suomalaispelaajaa.

Heidän joukossaan ovat tällä kaudella uransa ensimmäisen Ladies European Tour -voiton ottanut Tiia Koivisto, viime viikolla komeasti kolmanneksi Ruotsin LET-kilpailussa sijoittunut Elina Nummenpää sekä huiman uran Euroopan pääkiertueella pelannut Ursula Wikström.

Toukokuussa pelatun Jabra Ladies Openin Ranskassa voittanut Koivisto saapui Ahvenanmaalle alkuviikosta. Kotikisan tuntua on ilmassa jo kilpailuun valmistautuessa.

”Kiva pelata kotona, vaikka täällä ei juuri suomea puhutakaan. Minulla on tulossa äiti ja veli tulossa katsomaan kilpailua, se on tosi kivaa”, Koivisto iloitsee.

LET:n rankingissa tällä hetkellä 11:ntenä oleva Koivisto tietää kotikilpailun painoarvon hänen tulevaisuutensa kannalta.

”Tämä ja kaikki muutkin loppukauden kilpailut ovat tärkeitä. Minun tavoitteenani on olla siellä kympin joukossa, että pääsisin suoraan LPGA Tourin karsintafinaaliin”, Koivisto linjaa tavoitteensa tähän viikkoon ja kauden loppurutistukseen.

Vaikka Koiviston haaveissa siintääkin Yhdysvaltojen pelikentät, hän on erittäin tyytyväinen nykyiseen työpaikkaansa Ladies European Tourilla. Jos paikka LPGA Tourille ei tänä vuonna aukene, se ei ole Koivistolle maailmanloppu.

”LET on tällä hetkellä tosi hyvä kiertue ja taso on selkeästi noussut parempien pelaajien ja tulokkaiden myötä.”

Pari vuotta sitten ison kasvojenkohotuksen läpikäynyt Slottsbanan on monille suomalaispelaajillekin uusi tuttavuus, näin on asian laita myös Koivistolla.

”En ole ikinä ennen ollut Ahvenanmaalla. Mutta kenttä on tosi hieno. Riippuu paljon tuulesta, kuinka haastava kenttä tulee olemaan. Griinit on tosi hyvät, ne on tosi nopeat”, Koivisto luonnehtii kenttää.

Nummenpäällä takanaan loistava kenraaliharjoitus kotikisaan

Elina Nummenpään lähtökohdat tähän viikkoon ovat todella hyvät. Viime viikolla Skaftö Openista tullut kolmas sija on hänen paras sijoituksensa LET:llä. Hyvin sujunut kilpailu luo itseluottamusta myös tämän viikon peleihin.

”Viime viikko mentiin lyönti kerrallaan ja sama pitää täälläkin tehdä. Totta kai viime viikostakin jäi jotain parannettavaa, mutta pitää myös ottaa ne hyvät asiat sieltä mukaan. Esimerkiksi puttaaminen oli viime viikolla hyvää”, Nummenpää järkeilee.

Elina Nummenpää pelasi hyvän kilpailun viime viikolla Ruotsissa. Kuva: Juha Hakulinen

Nummenpää näki kilpailuareenan ensimmäistä kertaa saavuttuaan maanantaina Kastelholman alueelle. Viikosta toiseen huippukentillä pelaaville pelaajille wau-kokemukset kentistä eivät ole yhtä yleisiä kuin tavallisilla harrastajilla, joille huippukentillä pelaaminen on harvinaisempaa. Tästä huolimatta Nummenpään ensireaktiot kentästä olivat todella vahvasti positiivisen puolella.

”On jotenkin makeaa tulla tänne ja yllättyä positiivisesti tästä kentästä, josta olen kuullut niin paljon kehuja. Siinä omatkin odotukset kenttää kohti kasvoivat, mutta silti yllätyin positiivisesti”, Nummenpää suitsuttaa Ålands Golfklubin Slottsbanan-kenttää.

Ursula Wikström lähestyy melkoista haamurajaa

Viidenneksi eniten Ladies European Tourin kilpailuja historian saatossa pelannut Ursula Wikström pelaa Ahvenanmaalla 296. kerran virallisessa LET-kilpailussa. Kolmensadan kilpailun virstanpylväs tulee vastaan piakkoin.

Suomessa pelatuissa LET-kilpailuissa kolmasti toiselle sijalle sijoittunut Wikström sai Koiviston ja Nummenpään tavoin ensikosketuksensa kisakenttään vasta tällä viikolla. Uusi kenttä ja kotikilpailu ovat kuitenkin Wikströmille mieluinen yhdistelmä.

”Kotikilpailussa on aina sellainen oma pikku juttunsa, vaikka tällä kentällä en ole aiemmin pelannutkaan. Pelasin maanantaina viisi reikää ja eilen seitsemän reikää, mutta tämän päivän pro-amissa pääsen sitten pelaamaan loputkin reiät.”

Kaikissa ennakkopuheissa kilpailun ratkaisupaikkoina on pidetty viheriöalueita – kuten niin monessa muussakin ammattilaiskilpailussa. Wikströmkin näkee, että tiiltä kenttä ei ole kovinkaan haastava, vaan torstaina käynnistyvän kilpailun tiukin testi tullaan näkemään viheriöillä.

”Griinien ympäristöt ovat haastavat ja lippujen paikoilla saa tehtyä kentän tosi kinkkiseksi, jos haluaa”, konkari toteaa.

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken käynnistyy torstaiaamuna. Ensimmäiset ryhmät lähtevät kentälle kello 8.45 alkaen. Ennakolta kuumimmat ryhmät starttaavat torstaina kello 14:n jälkeen.

KILPAILUN FAKTAT:

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken

-Golfin Ladies European Tourin osakilpailu
-Pelataan 1.-3.9.2022 Ålands Golfklubbin Slottsbanan-kentällä, Ahvenanmaalla
-Pelimuoto 54 reiän lyöntipeli, 60 parasta jatkaa viimeiselle kierrokselle
-Kilpailussa 117 pelaajaa, joista 18 suomalaisia
-Palkintopotti 250 000 euroa
-Lähdöt päivittäin klo 8.45 alkaen, Lähtöajat
-Suomen Tiia Koivisto on yksi kilpailun ennakkosuosikeista
-Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy. Perjantaista lauantaihin kilpailua voi seurata myös suorista TV-lähetyksistä.

Tausta

Heinäkuussa 2021 Ladies European Tour palasi Suomeen 10 vuoden tauon jälkeen. Matilda Castren nappasi voiton runsaan kotiyleisön edessä Aura Golfissa Ursula Wikströmin ollessa toinen. Suomalaismenestystä nähtiin laajalla rintamalla kuuden pelaajan sijoittuessa 15 parhaan joukkoon.

Aiemmin Suomen osakilpailu pelattiin seitsemän kertaa Helsingin Golfklubilla Talissa vuosina 2005-2011. Myös vuonna 2008 nähtiin suomalaisvoittaja, kun Minea Blomqvist-Kakko ratkaisi voiton viimeisellä viheriöllä Ursula Wikströmin ollessa toinen.