Tehoduo Tove ja Veronika vastaa Ahvenanmaan LET-kisan vapaaehtoishaarasta

Isojen tapahtumien toteuttaminen ilman toimivaa vapaaehtoisorganisaatiota on käytännössä mahdotonta. Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken -kilpailun taustalla häärää peräti 150 vapaaehtoista, useassa eri organisaatiohaarassa.

Yhtä isoimmista haaroista vetää kaksikko Tove Jansson ja Veronika Johansson. He vastaavat viestinnästä, Pro-Am-tapahtumasta, cateringista ja kumppanuuksista. Koska vastuualue on niin suuri, tehtävä oli järkevää jakaa kahdelle henkilölle.

”Kun minua kysyttiin tähän mukaan, en heti suostunut. Mutta kun kuulin, että voin jakaa tämän tehtävän Veronikan kanssa, suostuin lähtemään mukaan. Rakastan tätä klubia ja rakastan tätä peliä. Sen takia lähdin auttamaan”, Jansson sanoo.

Siviilityönään asianajajana toimiva Johansson sanoo olevansa järjestelmällinen ihminen, ja jos hän johonkin ryhtyy, hän tekee asiat sata lasissa. Sen takia hänellekin oli todella tärkeää, että hän saa jonkun parikseen, ettei työtaakka käy liian suureksi yhdelle ihmiselle.

Marraskuussa käyntiin polkaistu projekti on sujunut Janssonin ja Johanssonin osalta hyvin aikataulussa. Osa asioista on jopa edellä aikataulua, mutta kuten tämän kokoluokan tapahtumissa on tapana, osa asioista hakee vielä vähän muotoaan, ja niiden parissa joutuu viettämään enemmän aikaa.

Johansson muistelee lämmöllä marraskuista ensitapaamista promoottorina toimivan Golfliiton henkilökunnan kanssa. He pääsivät yllättämään Golfliiton työntekijät positiivisesti.

”Golfliiton porukka kertoi, mitä toiveita heillä oli meidän suuntaan. He olivat todella yllättyneitä, kuinka innokkaita olimme tarttumaan toimeen. Mutta me halusimme saada asiat hyvissä ajoin liikkeelle”, Johansson perustelee.

Tulevasta kilpailusta molemmilla on sellainen tunne, että he ovat rakentamassa jotain erityistä. He haluavat luoda maailmanluokan tapahtuman, johon perheet voivat tulla yhdessä viettämään aikaa. He korostavat, että kaikilla vapaaehtoisilla pitää olla halu puhaltaa yhteiseen hiileen.

”Sitä kautta saamme tämän tapahtuman onnistumaan”, Jansson muistuttaa.

Suomen LET-pelaajat nähdään elo-syyskuun vaihteessa Slottsbananin viheriöillä.

Kaksikon golfharrastukset eroavat toisistaan jonkin verran. Puutarhurina työskentelevä Jansson on työkiireidensä takia ehtinyt pelata vain muutaman kierroksen tänä kesänä. Viime kesänä golfin aloittanut mutta siihen saman tien rakastunut Johansson pelasi avauskaudellaan melkein joka päivä, mutta tämän kauden pelimäärät ovat pysyneet toistaiseksi maltillisina.

”Olen todennut, että laatu voittaa määrän. Viime vuonna olin niin innokas, että melkein asuin täällä. Nykyään yritän pelata kolme kertaa viikossa”, Johansson nauraa.

Ålands Golfklubb on Janssonin ja Johanssonin mukaan todella yhteisöllinen seura. Tähän kommenttiin on helppo yhtyä. Vieraanvaraisuus ja mutkattomuus ovat vahvasti läsnä, kun kentälle saapuu. Mitään turhaa hienostelua tai teeskentelyä ei ole havaittavissa.

Jansson arvostaa klubin yhteishenkeä ja ilmapiiriä. Puutarhurin silmin maailmaa katsova Jansson ihailee myös luonnon kauneutta.

”Minun on pakko sanoa, että arkkitehti teki loistavaa työtä kentän uudistamisen kanssa. Olen niin ylpeä tästä uudesta kentästä. Se on niin kaunis – ja se on meidän”, vuodesta 2006 golfia pelannut Jansson ihastelee arkkitehti Philip Spogárdin luomusta.

Mitkä sitten ovat tehoduon lempireiät LET-areenalla? Kysymystä pitää hetken aikaa pureskella, mutta pienen pohdinnan jälkeen vastaus löytyy.

”Minun suosikkini Slottsbanalla on reikä numero 15. Se on lyhyt reikä. Kun tulet griinille, takana näkyvä Kastelholman linna on niin kaunis”, Jansson kehuu 134 metristä par-kolmosta.

Johansson yhtyy Janssonin kommenttiin, mutta nostaa esille myös toisen reiän, joka on erityisesti hänen mieleensä.

”Kymppi on upea. Se on haastava reikä. Mutta siinä on jotain, mikä minua kiehtoo. Ehdottomasti hienoin väylä on kuitenkin tuo 15.”

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken -kilpailussa kenttä pelataan hieman eri järjestyksessä kuin normaalisti. Ykkösreikänä pelataan reikä numero 6, joten Janssonin ja Johanssonin upeimmaksi mainostama reikä 15 on kilpailussa 10. reikä.

Syyskuun alussa kaksikon pitkän vapaaehtoisprojektin helmiä päästään poimimaan, kun Suomen LET-kisa käynnistyy.