Tulevaisuuden nimet tämän päivän tähtien caddeina

Kolmelle tytölle tämä viikko tulee olemaan erityinen. Alma Bergroth, Iiris Ahti ja Adeliina Virtanen ovat kaikki todella lupaavia junioripelaajia, jotka pelaavat korkealla tasolla juniorigolfia. Tällä viikolla heillä on kuitenkin toisenlainen rooli, sillä he pukevat caddieliivit ylleen Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken -kilpailussa. He tekevät oman osansa Tiia Koiviston, Ursula Wikströmin ja Henni Mustosen menestyksen eteen.

Ålandsgolfklubin tulevaisuudentoivo Bergroth, 13, toimii kilpailussa Wikströmin caddiena. Linkki Wikströmiin löytyi Iiris Ahdin äidin, Johannan, kautta. Hän vinkkasi Bergrothille, että Wikström saattaisi olla caddiea vailla.

”Lähetin Ursulalle viestin ja sitä kautta homma sovittiin. Hän oli todella ystävällinen, kun tapasimme tiistaina”, Bergroth sanoo kiitollisena.

Alma Bergroth valmiina töihin. Kuva: Juha Hakulinen

Ensimmäistä kertaa caddieksi lähtevällä Bergrothilla on vahva paikallistuntemus Slottsbanan-kentästä, mutta hän arvelee, että Wikström pärjää hyvin ilman hänen neuvojansakin.

”Hän on paljon parempi golfari kuin minä, joten minun ei tarvitse neuvoa häntä. On kuitenkin jännää lähteä caddieksi.”

Bergroth ja hänen kanssaan samaa ikäluokkaa oleva Ahti lähtevät edustamaan Suomea Evian Junior Championshipiin Ranskaan myöhemmin tässä kuussa. Alle 14-vuotiaiden huipputurnaus kokoaa maailman parhaita junioripelaajia major-kentälle, joten mistään tavallisista junioripelaajista ei Bergrothin ja Ahdin kohdalla voida puhua.

Rohkea yhteydenotto poiki töitä

Instagramin kautta Tiia Koivistoa lähestynyt ja caddiehommat sopinut Ahti saapui kisapaikalle torstaiaamuna. Hän odotti jännittyneen innokkaana ensimmäistä työpäiväänsä.

”Toivottavasti näkee pelaajilta niiden rutiineja ja sitä kautta oppii myös omaan peliin jotain uutta”, 14-vuotiaiden lyöntipelin Suomen mestaruuden tänä kesänä voittanut Ahti toivoo.

Iiris Ahti pääsee LET:n rankingissa 11:ntenä olevan Tiia Koiviston caddieksi. Kuva: Juha Hakulinen

Ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalla oleva Ahti on nähnyt Koiviston peliesityksiä television välityksellä, mutta paikan päällä hän ei ole Suomen tuoreinta LET-voittajaa koskaan nähnyt tositoimissa. Tällä viikolla tuokin asia muuttuu.

”Olen pari kertaa aiemmin ollut caddiena, mutta en missään näin isossa kilpailussa. On kivaa lähteä Tiian caddieksi”, Ahti hehkuttaa.

Ystävän tukena kentällä

Parhaan ystävänsä Henni Mustosen caddiena toimivalle Adeliina Virtaselle caddiekutsu Ahvenanmaalle ei tullut yllätyksenä. Sekä Mustosen että Virtasen valmentajana toimiva Pasi Purhonen nosti asian esille jo elokuun alussa.

”Olimme Pasin studiolla sen jälkeen, kun Henni oli voittanut Itävallan avoimet. Pasi siinä nosti ilmoille, että jos Henni saa villinkortin LET:lle, sinähän Ade lähdet caddieksi!” Virtanen muistelee kuukauden takaista hetkeä.

Mustosen varmisti osallistumisoikeuden kilpailuun voittamalla heti Itävallan kisan perään Erkko Trophyn, jonka voittajalle oli luvattu kutsu Suomen LET-kilpailuun.

”Ei siinä ollut sitten muuta vaihtoehtoa kuin lähteä!”, Virtanen, 17, nauraa.

Tyttöjen maajoukkueeseen kuuluva Virtanen tietää roolinsa caddiena, mutta hän näkee kilpailussa toisenkin puolen.

”Tässä on mahdollisuuksia itselläkin oppia kaikenlaista tällä viikolla. Ja on tässä opittukin jo jotain”, Virtanen sanoo ja kertoo ottaneensa talteen muutaman mielenkiintoisen harjoitteen, joita on nähnyt pelaajien tehneen harjoituskierroksilla.

Virtanen on ottanut caddiehommat sen verran tosissaan, että hän perehtyi koko viime viikon todella tarkasti sääntöihin. Eipä niissä ollut mitään ihmeellistä, porilaislähtöinen Virtanen sanoo.

”Haluan vain olla varma, ettei jää ainakaan minusta kiinni tämä homma. Eikä tässä ole tarkoitus muuttaa Hennin pelaamista ollenkaan. Olen siellä vain mukana auttamassa ja pitämässä seuraa. Saatan kertoa myös jonkun hyvän vitsin, jos tarvitaan”, Virtanen lupaa.

Virtasen urakka alkoi torstaina aamulla, kun Mustonen starttasi ensimmäisten suomalaisten joukossa kentälle. Bergroth ja Ahti aloittavat työpäivänsä iltapäivällä.