Ursula Wikström jatkaa parhaana suomalaisena Ahvenanmaan LET-kilpailussa – myös juhlakilpailu on aivan nurkalla

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbankenin toinen kilpailupäivä on saatu päätökseen. Kilpailua johtavat Lisa Pettersson ja Ana Pelaez Trivino tuloksella -5. Palataan kilpailutapahtumiin jutun lopussa, mutta tähän väliin tarinaa Ursula Wikströmistä ja hänen huikeasta urastaan.

Suomalaisen kilpagolfin eturintamassa kohta kaksi vuosikymmentä matkustanut Ursula Wikström on suuren rajapyykin kynnyksellä. Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken on hänen 296:s virallinen Ladies European Tourin kilpailunsa, ja 300 kilpailun haamuraja rikkoutuu aivan lähiaikoina.

Vuonna 2003 ammattilaiseksi siirtynyt Wikström kuuluu LET:n kokeneimpaan kaartiin, sillä vain neljä pelaajaa kiertueen historiassa on pelannut häntä enemmän kilpailuja. Mikä näistä kaikista kilpailuista on sitten jäänyt parhaiten suomalaistähden mieleen?

”Oi, niitä niin monta. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä oli vuonna 2008 Talissa, kun pelasimme Minean (Blomqvist-Kakko) kanssa rintarinnan kotikilpailun voitosta. Olimme pelanneet junioreista asti toisiamme vastaan, joten se hetki kotiyleisön edessä oli todella erityinen”, Finnair Masters -nimeä kantaneessa kilpailussa lopulta toiseksi sijoittunut Wikström muistelee.

Ursula Wikström vieraili Kastelholman linnalla kotikilpailun aikana. Kuva: Marika Voss

Kakkostilat ovat tulleet Wikströmille uran aikana valitettavan tutuiksi. Kotikilpailussa hän on sijoittunut kolmesti kakkoseksi, ja muistakin kilpailuista kakkostiloja on kertynyt repullinen. Voitot ovat kuitenkin kiertäneet seuratasolla Golf Talmaa edustavaa Wikströmiä kaikki nämä vuodet. Voiton tavoittelusta ei ole kuitenkaan tullut hänelle pakkomielle.

”Tietäisinpä, miksi voittoa ei ole vieläkään tullut. Mutta uskon, että voin vielä voittaa. En olisi täällä muuten. Richard Bland voitti 48-vuotiaana, joten kaikki on mahdollista”, Wikström sanoo ja viittaa englantilaiskonkariin, joka otti uransa ensimmäisen voiton DP World Tourilla viime kesänä 478. kilpailussaan.

Wikströmillä on ammattilaisuransa ohella hoidettavana myös äidin rooli. Erni-poika, 15, on jo tosin sen ikäinen, että hän on ehtinyt toimia äidillään caddienakin. Pojan rooliin caddiena Wikström suhtautuu lämmöllä.

”Haluaisin hänet useammin caddieksi, mutta koulu ja jalkapallo pitävät hänet kiireisenä.”

Palataan vielä hetkeksi numeroon 296. Sen maistelu ja pyörittely saa Wikströminkin mietteliääksi.

”296 – se on aika iso numero. Onko niitä oikeasti noin paljon?” Wikström havahtuu.

”Nautin golfista edelleen ja minusta tuntuu, että pystyn yhä kilpailemaan. Aion jatkaa niin pitkään kuin minusta tuntuu hyvältä.”

Voitto vaatii reipasta kiriä

Kahden päivän jälkeen Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken -kilpailussa parhaana suomalaisena kahdeksannella sijalla oleva Wikström (-1) joutuu esittämään lauantaina vauhdikkaan kirin, jotta uran avausvoitto irtoaisi. Ero kärkeen on neljä lyöntiä.

Nihkeästi viheriöillä perjantaina esiintynyt Wikström manasi, ettei upottanut yhtään puttia. Hän yritti kesken kierroksen laittaa asiaa kuntoon myös hieman erikoisemmalla tavalla.

”Sanoin minun caddielle, että pidä tämä lämpimänä ja anna vähän rakkautta sille”, Wikström nauroi ja viittasi putteriinsa.

Viheriöiden ulkopuolellakin peli vähän sakkasi, ja kierros oli paikoin tuskien taivalta Wikströmille.

”Tänään oli aika paljon vaikeampaa kuin eilen. Jossain vaiheessa tuntui, ettei täältä pääse koskaan pois”, tuloksen 75 perjantaina pelannut Wikström huokaili.

Lisa Pettersson haluaa varmasti kirkastaa viime viikon kakkostilansa voitoksi lauantaina. Kuva: Tomi Natri

Kilpailun jaetulla kärkipaikalla oleva Ruotsin Lisa Pettersson oli todella tyytyväinen 66 lyönnin kierrokseensa.

”Pelasin todella tasaisesti enkä tehnyt virheitä. Rautapelini etenkin oli vahvaa. Pitkä ja mutkitteleva par-upotus 16. väylällä oli päivän kohokohta”, viime viikon LET-kilpailussa toiseksi sijoittunut Pettersson kertoi kierroksestaan.

Kilpailun kolmannelle kierrokselle selvitti tiensä kaikkiaan kuusi suomalaista. Cut-raja oli +8. Wikströmin jälkeen parhaissa asemissa ovat Linda Osala, Noora Komulainen ja Karina Kukkonen, jotka jakavat 22. sijaa tuloksessa +3.

Lauantain päätöskierros käynnistyy kello 8.00. Finaalikierroksen jännitykseen pääsee kotisohvilta Ruutu-palvelun ja YLE TV2:n kautta. Lähetysajat ovat kello 12–15.