Vapaaehtoiset ovat ison kisan onnistumisen tuki ja turva – ”Kun aloittaa hymyllä, sen saa takaisin”

Iloinen hymy näkyy ja rento puheensorina kuuluu, kun saapuu Pickala Golfin parkkipaikalta kohti klubitaloa. Infoteltalla kisavieraita on vastassa vapaaehtoiskaksikko Maarit Särkkä ja Katriina Hyvönen. Heiltä löytyy vastaus kysymykseen kuin kysymykseen.

Maanantaina ensimmäisessä työvuorossa olleet naiset kertovat, että viikko on tähän asti sujunut upeasti. Ihmiset ovat olleet hyvällä tuulella, ja kisafiilis on hyvä.

”Pelaajat ovat olleet tosi iloisia ja ystävällisiä, kun he kävelevät tästä ohi. Kaikki kiittelevät kovasti”, Hyvönen on huomannut.

”Kun aloittaa hymyllä, sen saa takaisin”, Särkkä komppaa vapaaehtoiskollegaansa.

Infoteltalla ihmisten kysymykset ovat olleet monipuolisia, kuten infopisteellä yleensäkin.

”Meidän pitää tietää kaikki, ja kyllä tässä alkaa olla jo kaikki asiat hyvin hallussa, kun olemme maanantaista asti tässä olleet. Eniten ihmiset ovat kysyneet lähtöaikoja, vessoja ja parhaita katselupaikkoja”, Särkkä kertoo.

Infoteltalta klubitalolle käveltäessä vastaan tulee yleismies Sami Kangas, hänkin vapaaehtoisia. Siinä missä Särkkä ja Hyvönen ovat Pickala Golfin jäseniä, on Kangas puolestaan Suur-Helsingin Golfin pelaajia. Hän toimii myös SHG:n kapteenina.

Golfautot tulevat tällä viikolla Sami Kankaalle tutuiksi. Kuva: Juha Hakulinen

Miten vieraan seuran kapteeni on ajautunut Pickalaan vapaaehtoiseksi järjestämään Ladies European Tour -kilpailua?

”Golfliiton kevätkokouksessa tuli puhetta tästä kisasta. Minä sitten tuppauduin mukaan ennen kuin ehtivät edes kysyä”, Kangas nauraa rekrytointiprosessia.

Kankaalla ei ole yhtä tiettyä roolia kisaviikolla, vaan hän on jokapaikanhöylä. Siellä missä tarvitaan apukäsiä, Kangas kutsutaan hoitamaan homma.

”Tykkään vaihtelevista tehtävistä. Se on tosi kiva. Eilen oli paljon kuljetushommia, kun ukkoskeskeytysten takia pelaajia piti kuskata kentältä pois ja taas takaisin tiille. Ja illalla kuljetimme pelaajia vielä hotelliin, kun he myöhästyivät bussista”, Kangas kuvailee monipuolista rooliaan kisaorganisaatiossa.

Kangas ei suinkaan ole ainoa Pickalan ulkopuolinen vapaaehtoinen, vaan heitä on muitakin. Yksi heistä on Crisse Lumme, joka on juuri käynyt noutamassa työvälineensä toista kierrosta varten. Walking scoring -tiimiin kuuluva Lumme hoitaa Laura Fuenfstueckin, Elia Folchin ja Renate Grimstadin ryhmän tulosten kirjaamisen kentällä kahdella ensimmäisellä kierroksella.

Tulokset kirjataan LET:n kisoissa nykyään joka lyönnin jälkeen. Kuva: Juha Hakulinen

Lumme on kokenut vapaaehtoistyöntekijä golfkilpailuissa. Hän on kiertänyt Suomessa pelattuja isoja kilpailuja, mutta hän on ollut myös Solheim Cupissa vapaaehtoisena vuonna 2019, ja hän menee myös tämän syksyn Solheim Cupiin vapaaehtoiseksi.

Lumme osaa heti nimetä työnsä parhaan puolen.

”On tosi mielenkiintoista kiertää saman ryhmän kanssa koko kierros. Siinä näkee paljon hyviä lyöntejä, mutta myös niitä heikompia. Kyllä nämäkin puttaavat välillä lyhyitä putteja ohi”, Lumme on huomannut.

Solheim Cupin ja Ladies Open by Pickala Rock Resort -kilpailun järjestelyissä on Lumpeen mukaan paljon samaa, vaikka kokoluokka on vähän erilainen.

”Molemmat ovat hyvin järjestettyjä kisoja. Ja tiedotus toimii molemmissa tosi hyvin.”

Pickalassa koko vapaaehtoishomman järjestäminen on kolmen ihmisen hoidossa. Kilpailun pääkoordinaattori Outi Kunttu, Sari Lönn ja Sirpa Hovi vastaavat jokainen omasta haarastaan, ja he ovat keränneet ihmiset avukseen.

Outi Kunttu toimii kisojen pääkoordinaattorina. Kaikki on tähän asti sujunut hyvin, vaikka ukkonen eilen vähän häiritsikin, Kunttu sanoo. Kuva: Juha Hakulinen

Pickalassa vapaaehtoisia on töissä yhteensä noin 250. Kunttu sanoo, että porukka saatiin kasaan varsin nopeati.

”Ensin oli 30, sitten 50 ja äkkiä olikin jo 100 vapaaehtoista kasassa. Kyllä täällä näkee, kuinka punapuseroiset tekevät ilolla duunia”, Kunttu sanoo ylpeänä.

Pickalassa asuva ja siellä 36 vuotta golfia pelannut Kunttu sanoo, että kisan pääkoordinaattoriksi lähteminen oli hänelle mieluisa tehtävä. Hän on nähnyt isoja kisoja maailmalla paikan päältä ja ollut myös järjestämässä Suomessa useita amatöörien huippukisoja Golfliiton puolesta.

”Kyllä tämä on silti ihan eri mittakaavassa kuin ne EGA:n (Euroopan Golfliiton) kisat. Täällä on LET:ltä 17 ihmistä paikalla ja tv-yhtiöstä on parikymmentä ihmistä.”

Kilpailujen kahdelle viimeiselle päivälle Kuntulle on selkeä toive.

”Toivottavasti ihmiset löytävät tänne katsomaan.”