Vapaaehtoisissa on joukkovoimaa

Jokainen arvokilpailu vaatii järjestelyistä vastaavalta seuralta mittavaa vastuunkantoa. Taakkaa jakamaan tarvitaan suuri määrä harteita – käytännössä kirjava joukko seura-aktiiveja junioreista aina seniori-ikään jo ehtineisiin.

Kansainvälisessä tapahtumassa voimat on venytettävä äärimmilleen. Gant Ladies Openissakin Aura Golfin omia ja naapuriseuroista mukaan saatuja vapaaehtoisia on kiireisimpinä pelipäivinä paikalla yli sata.

Tehtäviä on laidasta laitaan. Tarvitaan liikenteenohjausta, peliä seuraavan yleisön kontrollointia, tulospalvelun pyörittäjiä, starttereita, juottopisteistä huolehtivia, harjoitusalueiden pallonkerääjiä, joskus myös forecaddiejä draivien alastuloalueille. Sosiaalisen mediankin päivittämiseen voidaan värvätä nuoria diginatiiveja ja niin edelleen.

Aura Golfin kapteeni Tommi Savolainen oli Gant Ladies Openissa saanut vastuulleen kilpailukierrosten aikaisen yleisönhallinnan.

”Itseä yllätti, kuinka paljon väkeä oli ensimmäisenä kilpailupäivänä liikkeellä heti aamusta”, Savolainen kertoi keskiviikon iltapäiväryhmien päästyä liikkeelle. 

”Saimme kuitenkin heti vapaaehtoisia Castrenin ja Nuutisen ryhmän mukaan, joten tilanne pysyi hallinnassa yleisömerestä huolimatta. Hyvin on pärjätty, vaikka päivä tietysti opettikin paljon. Lauantain ratkaisuhetkiä varten koko ajan ladataan tykkejä.”

Savolainen kertoo itsekin värvänneensä tuttuja ja vähemmän tuttuja mukaan vapaaehtoisiksi. Joihinkin tehtäviin tulijoita on luonnollisesti helpompi saada kuin joihinkin toisiin.

”Yleisönhallinta on siinä mielessä palkitsevaa, että tässä näkee peliä koko ajan.”

Onko kerran mukana olleet helppo saada lupautumaan vastaaviin tehtäviin myös myöhemmin?

”Lähes poikkeuksetta on”, Savolainen kiittelee. ”Tämä on sellaista sitoutumista oman seuran hyväksi, joka jää veriin.”

Vapaaehtoisia tarvittiin ensimmäisen kilpailupäivän aikana avuksi myös sairaalamatkalle, kun tyttärensä caddienä toiminut skotlantilaisisä sai uupumuskohtauksen. Isä käveli vielä itse kilpailun lääkärin puheille, mutta sitten tila huononi nopeasti.

”Pelastukseksi tuli nopea toiminta sekä täällä että Tyksin päässä”, kertoi lääkärinä ensihoidon antanut Petri Paakki.

Käsillä ollut vapaaehtoinen lähti ambulanssimatkalle mukaan saattajaksi ja sai toiminnastaan jälkeenpäin runsaasti kehuja.

Paakki piti valitettavaa tapahtumaa hyvänä varoittavana esimerkkinä kaikille Aura Golfissa kilpailuviikkolla tukalassa helteessä liikkuville. 

”On muistettava nauttia riittävästi nestettä. Mukaan myös päähine ja aurinkolasit”, Paakki evästää.